Arter’in Muhteşem Dönüşü / 14 Kasım 2013-12 Ocak 2014

fotoğraf

Mistiklal Takipçileri, müjdemizi isteriz! Arter, dün üç yeni sergisiyle kapılarını yeniden açtı. İyi de yaptı! Hepimize ilaç gibi gelecek başka bir projeleri daha var ama onu bir sonraki yazıma saklamaya karar verdim “bahane”m bu olsun:)

Peki, Arter de neler oluyor diyorsanız?

Aslı Çavuşoğlu “Taşlar Konuşuyor”
Sanatçı, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden toplanmış 71 tane arkeolojik eserin kopyasını çıkardıktan sonra onları farklı malzemelerle tümlemiş. Merak içindeyim Mistiklalciler, göreceğiz ortaya nasıl bir şey çıkmış.

Fatma Bucak’ın ilk kişisel sergisi olan “Düşüşe Dair Bir Başka Hikaye”
Bucak aslında bir fotoğraf sanatçısı, hatta daha önce YKY’ deki “pastpresentfuture”dan eserlerini anımsayanlar olabilir. Fakat kendisi aynı zamanda yönetmenlik işlerine bulaşmış çok da iyi etmiştir. Sergi Bucak’ın video çalışmalarını içeriyor

Ve gel gelelim kalbimi küt küt attıran sergiye:

Sarkis “Cage / Ryoanji Yorumu”
Cage, dediğimiz zaman 4’33” Cage mi diye soranlar oluyor:) evet John Cage’den bahsediyoruz. Sene 1962, Cage Japonya’daki Ryoanji Bahçeleri’ni gezer ve derinden etkilenir. Üzerine besteler ve çizimler yaptığı bu Japon Zen Bahçeleri, yıllar sonra Sarkis tarafından da ziyaret edilir. Cage’in Ryoanji Flüt Partisyonlarını; “çizgilerin ve kaligrafinin boş bir sayfa üzerindeki dansı” olarak yorumlayan Sarkis bu yorumları 96 adet Suluboya’ya dönüştürür ve ortaya “Cage / Ryoanji Yorumu” çıkar.
Fakat bu sergiye başka bir boyut katan şey yorumun yorumu olacak! Neden mi? Çünkü Kudsi Ergüner (ney) ve Jean François Lagrost (şakuhaçi) Sarkis’in suluboyalarını müzikal olarak yorumluyorlar. Eserleri gezerken aynı zaman da bu yorumu dinleme fırsatı bulacaksınız.

Kısacası çok heyecan verici sergiler bizi bekliyor!

Meraklısına: http://www.arter.org.tr/W3/

p.s. Şakuhaçi bambu ağacından yapılan bir flüt bu arada, kendisi Japon neyi olarak da bilinir.

Sedef Can

Bir yanıt yazın