Diren 2013

Öyle bir yıldı ki, yıldıramadılar!

Ara ara sevenlerimiz “Sadece İstiklal’i değil, her yeri yazsanız olmaz mı?” diye öneride bulunuyorlar. Bu yazı için düşünürken 2013’e yeniden bakınca  farkettim ki, zaten yaşananlar İstiklal Caddesi sınırlarını aşıp dünya gündemine taşınmış ve Türkiye tarihinde derin bir yer etmiş. Dolayısıyla böyle önemli bir bölgeyi hakkını vererek yazmak çok önemli. Üstelik yıl oldu 2014, daha değinilecek çok konu, yazılacak çok yer var.

Hadi şimdi çoğunlukla fırtınalı, parçalı bulutlu; bazen de güneşli gündemiyle hatırlayacağımız 2013’ü Beyoğlu penceresinden inceleyelim.

Gezi Olayları

gezi_olaylariZaman çizelgesine vikipedya‘dan bakabileceğiniz Gezi olayları 27 Mayısta başlayıp, hızla büyüyen bir hareket haline dönüştü ve Haziran ayı boyunca da devam etti. Yayalaştırma projesi kapsamında kesilmesi engellenen ağaçlarıyla Gezi Parkı, kısa sürede bir direniş mahaline dönüştü. Taksim Meydanı ise polis şiddetiyle artan “ifade özgürlüğünün fiziksel savaşı” için savaş alanına döndü. Gaz bombaları ve espriler havada uçuştu, sosyal medya klasik ve sermaye gölgesi altındaki korkak medyayı ezdi geçti. Gencecik insanlarımız öldü, bir çoğu sakat kaldı, sayısız insan yaralandı ya da tacize maruz kaldı. Park şu anda halka ve kuşlara açık!

Emek Sineması’nın Yıkılması

emek_web2009’dan beri kapalı olan Emek sineması 20 Mayıs’ta içinde bulunduğu binasıyla birlikte tamamen yıkıldı. Sinemanın yukarı taşınacağı söylemi ve cephenin korunması dışında 1884’te yapılan tarihi binadan geriye bir şey kalmadı. Kamer İnşaat ve ona destek veren Beyoğlu Belediyesi ile Anıtlar Kurulu eşliğinde karşı dava Danıştay’da olmasına rağmen yıkıldı ve yerine Grand Pera adında saçma bir proje hazırlanıyor. Emek direnemedi…

Merdivenlerin Renklenmesi

merdivenGezi ertesinde estetik zevkleri olan bir Beyoğlu sakininin kendince renklendirdiği merdivenler yine sosyal medya etkisiyle bir anda olay oldu. LGBT renkleri benzerliğinden olsa gerek, yasakçı belediye hemen merdivenleri griye boyattı ve konuyu kapatmak istedi. Bu kaşıma ikinci dalgaya neden oldu ve tüm Türkiye’de merdivenler renklenmeye başladı. Beyoğlu Belediyesi’de Tarkan’dan “Kuzu Kuzu” eşliğinde fırçayı yeniden eline aldı. Yanılmıyorsam merdivenler hâlâ renkli.

Taksim Yayalastırma Projesi

taksim-projesi-yayalastirmaNe yazık ki bitti. Sadece taksicileri sevindiren Dalan’ın Tarlabaşı Bulvarı projesinden sonra Beyoğlu’na vurulan ikinci büyük ulaşım darbesi yine anlamsız mekanlar ve kopuk ilişkiler yarattı. Tarlabaşı Bulvarı projesi 200’e yakın tescilli evin yıkılmasına, iki bölge arasındaki bağlantının kopması ve bunu sonucunda da gittikçe gözden düşen bir Tarlabaşı yaratmıştı. Bu seferde geniş ve saçma düzlükler… Düz insanların düz projeleri.

Yamalı Kaldırımlar

istiklal_kaldirimBeyoğlu Belediyesi’nin senelerdir süren patchwork çalışmasından artık Derya Baykal bile sıkılmıştır heralde. Önce betonlama, ardından yetmeyince asfaltlama ile artık 2014’e hazırız. Alamadığımız olimpiyatlara “takılıp düşerken atlama” ve “su sıçratma” kategorilerini ekletecek kadar perişan olmuş İstiklal Caddesi’ni arşınladıkça içimiz cız ediyor. “Sayın Başkan Ahmet Misbah Demircan Bey” hep Tünel’den geliyor heralde…

Tarihi Dükkanların Kapanması

libarireAralık 2012’de İnci Pastenesi’nin kapanıp, taşınmasını takiben değişen sosyo-ekonomik konjonktür çerçevesinde (of çok karizmatik cümle oldu) direnemeyen ya da zor direnen köklü işletmelerin sayısı artmaya başladı. Bunda ikinci şubesini açan Mango, dördüncü şubesini açan Starbucks gibi zincirlerin de payı var. Şu an Beyoğlu’nda korkunç dönüşüm devam ediyor. Türkiye’nin en eski kitapçısı Librarie De Pera kapandı, Robinson Crusoe 389 ise RobKart ile krizden çıkış yolu arıyor.

Kapatırken şu anda sosyal medyada dikkat çeken Barış Atay’ın Gezi olaylarına da değindiği “Masumiyet karinası ve büyük acı” başlıklı köşe yazısını da paylaşmak istedim.

Mistiklal Ekibi olarak hepinize başta yeşil olmak üzere

renk ve mutluluk dolu bir yıl diliyoruz.

 Öneri: Siz de bizim gibi yıl sonuna kadar #diren2013 etiketiyle paylaşımlarda bulunabilir, olaylar sırasında hayatını kaybedenleri anabilirsiniz.

Hüseyin
Takip et!

Bir yanıt yazın