Yüzey Fenomenleri / Ali Taptık 23 Ocak-1 Mart @The Empire Project

20140127-153614.jpg

Ali Taptık’ı biraz geç tanıdım ben aslında. İlk gördüğüm eseri, 2013 yılının sonlarında Koç Üniversitesi’nde katıldığı “Bilimsel Sorgulamalar” sergisindeki “Meridyenler” işiydi. Henry Miller üzerinden sansürü ve bunun hukuksal boyutunu sadece yazarın metnini kullanarak tartıştığı, sağlam bir çalışmaydı.

Kitaplarla kurduğu ilişki ve anlatı biçimi dikkat çeken genç bir sanatçı Taptık, kendisini merak ile takip etmeye başladığım şu günlerde karşıma yeni bir sergisi çıktı: “Yüzey Fenomenleri”. Anladığım kadarıyla bu yeni sergisi bir anlamda diğer işleriyle bağlantılı bir çalışmaymış. Zaten serginin sunum metninde de eski sergileri “Kaza ve Kader, “Şaşılacak Bir Şey Yok”un devamı bir seri şeklinde anlatılıyor. Sanatçı bu çalışmasında; teknoloji, gıda ve bitkiler gibi farklı konular ve kitaplardan görüntülerle parçalanmış bir anlatı kurgulamış. Bu fotoğraflara ve görüntülere ise bazen kendi yazdığı bazen alıntıladığı metinler eşlik ediyor. Sanatçının takipçileri için keyifli bir sergi olacağı aşikar fakat aynı zamanda Taptık’ı yeni keşfedenler için onun kitaplar ve kendi çektiği fotoğraflar ile kurduğu ilişkiyi görmeleri-tanımaları açısından çok faydalı olacağını düşündüğüm bir iş bu. Sergi Mart ayına kadar The Empire Project‘de görülebilir. Şimdiden iyi eğlenceler dilerim!

Kimdir bu Ali Taptık?

Ali Taptık 1983 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Taptık, kendini yetiştirmiş bir fotoğrafçıdır. Master programına aynı okulda devam eden Taptık, tezini “Şehrin Fotoğraflanması ve Temsilinin Tarihi” üzerine yazmıştır.
İkinci serisi “Kaza ve Kader” birbirine bağlı birikmiş kentsel gerçekliklerin deneyimlenmesinin, tesadüfler, insanlar, mekanlar ilişkiler ve duygular üzerine etkileri hakkındadır. “Kaza ve Kader” kitap olarak Filigranes Editions, Fransa tarafından 2009 yılında basılmıştır. “Nothing Surprising” isimli serisi ise “Kaza ve Kader” ile başladığı “ kitap serilerinin ikincisini oluşturur. “Nothing Surprising” serisi kendini şehir yaşantısındaki kriz ve direnişin ortasına koyar.
Taptık “Istanbul’u Resmetmek – Türkiye’nin Görsellik tarihine Giriş” isimli iki ciltlik kitabın ortaya çıkarılmasında, Prof. Dr. Uğur Tanyeli ve Bülent Erkmen’le işbirliği içinde bulundu. Aynı zamanda İstanbul’da bulunan Yayıncılar Kollektifi Bandrolsüz’ün kurucu üyesidir. (www.bandrolsuz.org)
Sanatçının ilgi alanları edebiyat ile sinema ve görselleştirme ( roman ve hikayelerin sinematik adaptasyonu), sanatsal üretim olarak yayımcılık ve yaratıcı üretimin dağılım ve dağıtımı için yeni yöntemler olarak tanımlanabilir.

20140127-153511.jpg

Sedef Can

Bir yanıt yazın