Deleuze Konferansları / 26 – 31 Mayıs @Akbank Sanat

Canımın içi Mistiklalciler! Havalar nasıl güzel oldu değil mi?!  Akbank Sanat‘taki yeni konferans dizisini görünce dedim ki tam Deleuze üzerine düşünme havaları bunlar:) Hemen yazısını yazayım da kimse eksik kalmasın istedim.

Şimdi bu Deleuze (dölöz deyü okunur) ağabeyimiz öyle anlaşılması kolay bir insan değil. Ben şahsen Foucault ya da Bourdieu’nün (ki bu ağababalarının nerelerini nereye koyacaksınız yani), Deleuze’den daha kolay kavrandığını düşünüyorum. Tabi bu durum onu bir arzu nesnesi haline getiriyor gözümde,  daha da fazla okumak ve düşünmek için beni kışkırtıyor hatta.

Deleuze der ki; ”felsefe kavram yaratma sanatıdır”. Bu tanımın çok önemli olduğu kanısındayım zira gerçek anlamda düşünme dediğimiz şey kavramlar üzerinden gerçekleşir. Yaptığı bu tanımla, felsefeyi yönelttiği amaç ile bütünleştirmesi ve  onu bir sanat olarak görmesi hep çok hoşuma gitmiştir…

Postmodernizm dediğimiz nane, Türkiye’de 1980 sonrası iki düşünür ekseninde tartışılmıştır bunlardan biri Foucault diğeri Deleuze’dür. Özellikle hem kapitalizme hem iletişime yönelttiği eleştirilerden gayrı Deleuze’ün yeri de  benim gözümde bir başkadır. Son zamanlarda görselliğin tarihi ve sosyal medya üzerine düşünürken; kendisinin yersiz yurtsuz kavramı,  yaşadığımız sanal-siber dünya içinde gözüme bir başka anlamlı görünür oldu. O yüzden bu etkinlik daha da dikkatimi çekti diyebilirim. Ayrıca Sedef kulunuzdan naçizane bir tavsiye, en önemli eserlerinden (Guattari ile  kaleme aldığı) Anti-Ödip’i okuyup beyinleri yakmak isteyen arkadaşlar, henüz gençken o işe bir el atın derim.

Konferans Dizisi, İstiklal Caddesi üzerindeki Akbank Sanat’ta gerçekleşecek. Program ise şöyle:

20140524-030354-11034956.jpg

Sedef Can
One comment to “Deleuze Konferansları / 26 – 31 Mayıs @Akbank Sanat”
  1. Pingback: mistiklal.com | Seminer: Ahmet Soysal ile Şiir & Felsefe / 20-28 Kasım @Akbank Sanat

Bir yanıt yazın