Salon İKSV

thumb

©CM mimarlık

Dört yıllık geçmişine birçok sanatçı ve çeşitli sanat dallarına ait etkinlikler sığdıran sevgili Salon iyi ki varsın!

İsminden de anlaşılabiliceği gibi İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na ait olan Salon 19. yüzyıldan kalma Deniz Palas’ın zemin katında konumlanmış durumda. 2010 yılının sonunda ilk olarak Ez3kie’i izleyerek deneyimlemiştim. Ardından gelmez o adamlar İstanbul’a dediğim grupları getirmeye başladıktan sonra da bağımlısı oldum diyebilirim. Hooverphonic, Lamb, Olafur Arnalds, Tonbruket, A Silver Mt. Zion, Mum ve daha niceleri… Kişisel favori konser mekanım olması kaçınılmaz oldu haliyle.

Salon’un ayrı karakteri var gözümde, İstanbul’daki diğer kapalı performans mekanları gibi değil; zarafeti, ağır bir duruşu, huzuru var. Belki de İKSV’den kaynaklanan bir şey,  iç tasarımından da olabilir ya da tercih ettikleri grup ve sanatçılardan bilmiyorum ama yitirmesin bu halini mümkünse (Yazarken bile hissettim bu ağırlığı düşünün yani). Bunları okuyup galiba biraz sıkıcı bu mekan diye düşünmeyin sakın. Her seferinde ayrı keyifli anlar yaşadım.

esmerine

Esmerine Konseri

Genelde konserler için gitsem de performans sanatları için yaratılan mekanın teknik donanımı ve akustiği konusunda bir şey söylemeye gerek yok. Herhangi bir etkinlikte hiçbir bir sorun yaşandığını da hatırlamıyorum. Mimar olarak bundan  bahsetmezsem olmaz diyerek merak edenlere gelsin bu bilgi. 2011 yılında Inside iç mekan festivalinde finalde yer alan 41 mekandan biri olan Salon’un tasarımı CM Mimarlık’a ait. Her performansa uygun olması için uyarıcı olmayan, net ve sade bir tasarım düşünülmüş ve bence istenilene de ulaşılmış.

sd

©CM mimarlık

Benim favori koordinatım Salon’da üst kat balkonda sahneyi tam karşıdan gören bölge ama yer kalmadığı zaman sağ ya da sol tarafı tercih ettiğim de oldu. Kapı açılış saatinde giderek burada yer kapma olasılığı oldukça fazla. Özellikle izleyeceğim performans daha enstrümantal ya da sakin bir şekilde seyredecekse ayakta dikilmeyi pek sevmiyorum. Bu nedenle balkonun kenarında oturup ayaklarımı sarkıtarak birçok konser izledim. (Aşağıda yer alan fotoğrafta bunu yapan beni görebilirsiniz). Ayrıca eğer burada konser izlemeye karar verdiyseniz fazla eşyalarınızı vestiyere vermenize de gerek yok. Ama aşağı katı tercih etmişseniz vestiyer iyi bir seçenek derim.

lamb

Lamb Konseri

Geçtiğimiz yıl vakfın borçları nedeniyle bina satışa çıkarılmıştı. Haberi okuduğumda çok üzülmüştüm ama Eczacıbaşı grubunun yaptığı hatırı sayılır miktardaki bağış Deniz Palas’ın vakıfta kalmasını sağlamış. Çok da güzel olmuş tabi!

Meraklısına: web | twitter | facebook | ekşi | youtube

[sfoursquare uid=22179935 vid=4c8f5e17f9c1199c2a3fbf49]

Merve Nur Günen
Latest posts by Merve Nur Günen (see all)
One comment to “Salon İKSV”
  1. Pingback: mistiklal.com | Balmorhea / 19-20 Kasım @İKSV Salon

Bir yanıt yazın