Welcome to Turkey / 22 Eylül-06 Kasım 2014 @Galeri Zilberman

sukranmoral
Şükran Moral, Türkiye’de güncel sanatın önde gelen isimlerin biri. Kadına, kadın bedenine yönelik yapılan her türlü cinsel saldırıyı sanatında dile getiren dünya çapında bir isim ve her performansı ile olay yaratan sıradışı bir sanatçı. Sanatsal kariyerinin başından bu yana çok eşli evliliği, ötekileştirilen trans bireyleri, bakireliği, kadın sünnetini , yasaklar getirilen kadın arzusunu gibi kadın sorunlarını ele alan işler üretiyor.

Galeri Zilberman’da yer alan son sergisinde sanatçı, yine toplumumuzun bir gerçeği olan çocuk gelinlere değiniyor. Galerinin girişinde bize diz çöktüren “Tales to a Young Girl” video enstalasyonu ile karşılanıyoruz. Seyirci ancak bu işi diz çökerek ve küçük bir aralıktan görebiliyor. Yine bir kız çocuğuna yapılan şiddet ve zulüm karşısında özür diler gibi sanatçı tarafından diz çöktürülen günümüz insanı. Bu videoda yer alan sesler inanılmaz etkili idi. Bu diz çökmenin ardından güneş, deniz ve laleler yerine “Cehenneme Hoşgeldiniz” der gibi bizi kanlı gelinliği ile bir kız çocuğu ve önünde yine kanlı bir Türkiye haritası yatağı bekliyor.

Bu yıl içinde Oldenburg’daki Edith Russ Haus’ta gösterilen “Child Bride” ( Çocuk Gelin) ve “Tales to a Young Girl” adlı işler Türkiye’de ilk kez Galeri Zilberman’da sergileniyor. Şükran Moral, “hoş geldiniz” diyerek bizi görmek istemediğimiz gerçekle yüzleştiriyor.

Gelenek ve tabuları, hiyerarşi yapılarını ve tarihsel çerçeveleri sorgulayan işleriyle tanınan Şükran Moral’ın “Welcome to Turkey” başlıklı sergisi 6 Kasım’a kadar Galeri Zilberman’da görülebilir.

 

clip-press

 

Melike Uçku

Bir yanıt yazın