Söyleşi: Şehir Tiyatroları’nın 100. yılı ve André Antoine / 4 Aralık 19:00 @ Fransız Kültür Merkezi

Günaydın Mistiklal Takipçileri!

Yeni bir ay ve yeni bir hafta yine kapımızda. Aralık ayını bir söyleşi haberiyle açıyoruz, haydi cümlemize rastgele:

André_Antoine-

Darülbedayi adıyla kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın bu sene 100. yaşını doldurdu. Bu vesile ile  İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde André Antoine’ı odağına alan bir söyleşi düzenleniyor.

Döneminde ünlü bir tiyatro adamı olan hatta Fransızların modern mizansenin babası olarak gördükleri Antoine, 1914 yılında Belediye Başkanı Cemil (Topuzlu) Paşa’nın girişimiyle  kurumun yöneticiliğine atanır. İstanbul’da sonradan Darülbedayi adını alan ilk tiyatro okulunun kuruluşuna katkıda bulunur. Ancak Birinci Cihan Harbi’nin patlak vermesiyle kısa bir süre sonra ülkesine geri dönmek mecburiyetinde kalır.

Peki bu büyük tiyatro adamının ardında ne yankılar kalır ve kurum günümüze kadar nasıl ilerler? Merak edenler söyleşiyi kaçırmasınlar!

“Osmanlı İmparatorluğu’nda bir yönetmen: André Antoine ve İstanbul Belediye Konservatuarı’nın kurulması” başlıklı araştırmanın yazarı Eva Baronnet ve İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölüm Başkanı Kerem Karaboğa İstanbul’daki bu büyük sanatsal projenin ilk adımlarının nasıl atıldığını ve kurumun günümüze kadar gelişimini anlatacaklar.

P.S. Simültane çeviri. Giriş ücretsizdir.

 

Sedef Can

Bir yanıt yazın