Gotik: Sinemanın Karanlık Yüreği @İstanbul Modern Sinema / 26 Şubat-8 Mart 2015

dracula-1

Eyy Mistiklal Ahalisi,

Şubat bitti yahu nasıl oldu bu?  Sonra hafta başında !F bitti, kimbilir ne güzel filmler izlediniz de keyfiniz yerine geldi. Şimdi size Mart programınıza ekleyebileceğiniz öyle güzel bir sinema seçkisinden bahsedeceğim ki daha da keyifleneceksiniz. İstanbul Modern Gotik’e saygı duruşu babında ısır beni, karanlığınla hükmet ve ruhumu titret temalı bir program hazırlamış:

İstanbul Modern Sinema, British Council ve British Film Institute işbirliğiyle, gotik sinemanın gölgeli dünyasını kutluyor. 26 Şubat- 8 Mart tarihleri arasında “Gotik: Sinemanın Karanlık Yüreği” başlıklı programla, en karanlık arzu ve korkularımızla beslenen gotik hikayelerinden bir seçki sunuyor. Vampirlerden kurtadamlara, hayaletlerden ıstıraplı ruhlara, program gotik korku ve romantik prototiplerinin bugüne kadar etkisini koruduğunu, en derin korkularımızı bize yansıtmaya devam ettiğini gösteriyor. İlk olarak 18. ve 19. yüzyıllarda Mary Shelley, Bram Stoker gibi yazarların olay yaratan romanlarıyla Britanya’da doğan Gotik edebiyatın uğursuz iskeletini, sinema ete kemiğe büründürür. Dracula ve Frankenstein gibi karakterleri kült figürlere dönüştüren Gotik Sinema, sessiz sinema dönemindeki köklerinden bugünkü alacakaranlık dünyanın yolunu bulur.

Ben Mistiklal okuyucuları için listeden mutlaka görülmesi gereken üç tane film seçtim ve tanıtmaya karar verdim (niye böyle bir şey yaptım ben de bilemiyorum gerçi) :

1- KURTLAR CEMİYETİ (THE COMPANY OF WOLVES), 1984

4a2691b6967c8f705af36ff80f74076e

İngiltere | DCP, Renkli, 95’ | İngilizce

Yönetmen: Neil Jordan
Oyuncular: Terence Stamp, Stephen Rea, Brian Glover, Angela Lansbury

Şimdi kızın biri var tamam mı bu rüyasında böyle Harry Potter’daki Yasak Ormana benzeyen ama ondan daha cafcaflı bir yerlerde görüyor kendini. Böyle korkutucu korkutucu, kara kaşlı kara gözlü adamlar insanın aklına girip; bana geeel bana geeel yapıyorlar. Dolunay çıkınca hele iyice azıtıyorlar falan sonra tabii bizim kız da bu denyolardan birine aşık oluyor tamam mı. Ya hafif erotik soslu Kırmızı Başlıklı Kız gibi düşün, gerçi onun kendisi de çok erotikti bence neyse. Görüntüler böyle insanın aklını karıştıran cinsli, atmosfer falan hep on numara. O yüzden izleyin bence. Şimdi daha çok yazarsam; hep sıpoylır vereceğim sonra siz bana küfür edeceksiniz, değmez.

 

2-MAÇA KIZI (THE QUEEN OF SPADES), 1949

the-queen-of-spades-(1949)

İngiltere | DVD, Siyah – Beyaz, 85’ | İngilizce
Yönetmen: Thorold Dickinson
Oyuncular: Anton Walbrook, Edith Evans, Anthony Dawson

Herman deyü bir adam var şimdi, bunun böyle zengin p.ç hayatı yaşayan bir arkadaş ortamı var tamam mı? Amma ve lakin bunlar dışlamışlar bizimkini, sallamıyorlar işte oraların andavallısı olmuş bu. Herman aslında saygın bir askermiş ama ordudan Kemalist geçinen Cemaatçi olduğu iddası ile uzaklaştırılınca biraz aklı şaşmış, tövbe bismillah öyle de denmez ama işte delirmiş yani, içten içe de gururlu falan bir tip bu. Aslında bayağı salak bir şey de neyse ağzımı fazla bozmuyorum. Ulan ben kumar oynar zengin olursam bunların hepsinden daha p.ç olurum diye düşünüyor. Bak şimdi napıyor bu andavallı gidiyor; ruhunu satıp her daim kazanabilmek için iskambil oyunlarında, şeytanla anlaşıyor. Of içim sıkıldı yazarken ama izlerken öyle değil merak etmeyin. Cannes’da ödül neyin almış film, ona göre davranın.

3-İBLİSİN GECESİ (NIGHT OF THE DEMON), 1957

277023

İngiltere | DCP, Siyah – Beyaz, 95’ | İngilizce
Yönetmen: Jacques Touneur
Oyuncular: Dana Andrews, Peggy Cummings, Shay Gorman

Böyle kendini bir b.k sanan John Holden diye bir abi var, işte klasik Aydınlanmacı bir abimiz, ben bilime inanıyorum diye ortalıkta caka satıyor. Bir de Julian Karswell isimli bir arkadaş var, Karswell bayağı uyanık bir tip, etrafındaki bir grup mentally retard insanı ben sizden epistemolojik olarak üstünüm deyü kandırıp kendini şeyh ilan etmiş. Tapa tapa da Şeytana tapıyorlar ha aklı evvellere bak sen hele. Bu uyanık bizim Aydınlanmacı kardeşi evine davet edip çulla çaputla etkiliyor falan. O müthiş bilimsel dimağ da kafayı yiyor, ulan acaba gerçek mi bu büyüler diye. Daha fazla anlatmıyorum bak izlemezsiniz yoksa.

 

Ben senin seçtiklerini hiç beğenmedim diyen kendini bilmezlere de; gün gün tam liste veriyorum:

FullSizeRender (5)

FullSizeRender (3)

Meraklısına: web | facebook | twitter |instagram | ekşi

 

Sedef Can

Bir yanıt yazın