Taksim Dayanışması İtiraz Dilekçeleri Hakkında

Yeni güne merhaba dostlar. Bir duyuru için bölüyorum; ama önemli. Taksim üzerine yürütülen projelere bir dilekçe ile yasal yoldan karşı çıkmak artık mümkün. Hatta 12 Mart günü toplu imza çalışması da olacak. Lütfen yazının devamındaki metni daha fazla kişiye ulaştırın.

Orjinal Metin:
 
Beyoğlu Belediye Başkanlığı, Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 17 Ocak 2011 günlü dilekçesi üzerine, 70 yıl önce yıkılmış bulunan Taksim Topçu Kışlası’nın yeniden inşasına ilişkin olarak anlaşılamaz bir biçimde alınan 9 Şubat 2011 gün ve 4225 sayılı kurul kararından, ancak söz konusu planın askıya çıkması ile haberdar olunabildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16 Eylül 2011 gün ve 2111 sayılı kararı ile “Beyoğlu İlçesi Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’ne ait 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Plan Tadilatları” başlığı altında, hiçbir teknik ve bilimsel çalışmaya bağlı olmayan, Taksim Meydanı’nı neredeyse bir otogarın çatı katına dönüşmesini öngören bir plan değişikliği teklifi karar altına alınmıştır.
İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca plan değişikliğinin meclis tarafından kabulünden 4,5 ay sonra, yani 4 Ocak 2012 tarihinde onaylandı.
Aylardır basmakalıp görseller eşliğinde meşrulaştırılmaya çalışılan ancak istenilenin aksine toplumun duyarlı tüm kesimlerince yoğun bir tepki ile karşılanan bu talihsiz plan değişikliği teklifi kabulünden tam beş ay sonra alenileştirilerek 14 Şubat 2012’de askıya çıkarıldı.
Taksim Dayanışması bileşenleri olarak, tüm duyarlı kesimleri Taksim Meydanı’na sahip çıkmaya davet ediyoruz. Ekte göndermiş olduğumuz dilekçeyle, 12 Mart 2012 Pazartesi günü saat 11.00’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane Binası önünde toplanıp, bireysel itiraz dilekçelerimizle başvuruyoruz. 12 Mart 2012 Pazartesi günü gelemeyecek olanlar, dilekçeyi doldurup en geç 12 Mart 2012 Pazartesi gününe kadar Taksim Dayanışması sekreterliğine aşağıdaki adreslerden ulaştırabilirler.
Not: Dilekçelerde ıslak imza, TC Kimlik numarası ve iletişim bilgilerinin olması gerekmektedir.

Taksim Dayanışması AdınaTMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi
Dilekçelerin Ulaştırılacağı AdreslerTMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent ŞubesiKemankeş Cad. No: 31 Karaköy – İstanbul
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi I. Anadolu Büyükkent Bölge TemsilciliğiRıhtım Cad. İskele Sok. No:27 Kadıköy, İstanbul
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi II. Anadolu Büyükkent Bölge TemsilciliğiBağlarbaşı Mahallesi Bağdat Caddesi Kocaer Apt. No: 487/3 Maltepe, İstanbul
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Trakya Büyükkent Bölge TemsilciliğiSakızağacı Mh. Şinasi Gürünlü Sk. No:21 Bakırköy, İstanbul
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul ŞubesiCihannüma Mah. Akdoğan Sok. No: 30 Daire: 6-7 Başar Apt. Beşiktaş – İstanbul

Dilekçe:

 
Tarih: …/…../2012
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI
Planlama Müdürlüğü’ne
Konu: Beyoğlu İlçesi, TAKSİM MEYDANI Yayalaştırma Projesi’ne ilişkin 17.01.2012 tasdik tarihli 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı Tadilatı’na itiraz.
14 Şubat 2012 günü tarafınızca askıda ilan edilen Yayalaştırma Projesine ilişkin 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Nazım ve Uygulama İmar Planları, içeriği itibariyle bir meydan düzenlemesinden ziyade bir yer altı kavşak uygulamasına yöneliktir. Planlar Taksim Meydanı’na yaya olarak erişimi sınırlandıracak mekansal müdahaleleri içermektedir.
Meydana giriş noktalarında büyük istinat duvarlarıyla çevrili olarak tasarlanan dalış tünelleri, bulundukları caddenin meydanla ilişkisini koparacak, yaya hareketliliğini sınırlandıracaktır. Kaldırımlar arası geçiş istinat duvarlarının yükselmeye başladığı noktadan itibaren mümkün olmayacak ve caddelerin mevcut kimliği yok olacaktır.
Meydana giriş noktalarında dik bir şekilde araç trafiğini yer altına almak, büyük oyuklar yaratmak ve bunun sonucu olarak yayalar, servis yolları ve yer üstü hareketliliğini göz ardı etmek modern kentsel tasarım yaklaşımlarına uygun değildir.
Meydanın yaya erişimi bakımından sınırlandırılması ile Taksim Cumhuriyet Meydanı, şenlik, tören kutlama veya gösteriler için kullanılamaz hale gelecektir.
Araç trafiğinin yeraltına alınması, mevcut araç trafiğini arttıracak bir ulaşım kararıdır. Özellikle trafiğin yoğunlaşacağı saatlerde meydana gelecek sıkışmalar, araç gürültüsü ve egzoz salınımı açısından çevre sağlığını tehdit edecektir.
İtiraza konu olan plan değişiklikleri meydana ilişkin herhangi bir karar üretmemekte, avan proje ile uygulama yapılacağı belirtilerek Taksim Topçu Kışlası’na işaret etmektedir. Taksim Gezi Parkı, Taksim Meydanı ile doğrudan ilişkili tek yeşil ve açık alandır. Bu alanın yapılaşmaya açılması, kamusal kullanımı sınırlandıracak ve bölgenin açık alan ihtiyacını göz ardı eden bir karardır.
Türkiye’nin en önemli meydanı olan Taksim Meydanı için daha bütüncül bir yaklaşımla, Meydan üzerinde herkesin söz hakkı olması bilinciyle katılımcı bir sürecin işletilmesi ve Meydan için öngörülen vizyonun kamuoyu ile paylaşılması kent demokrasisi gereği olarak tüm İstanbulluların hakkıdır.
Yukarıdaki hususlar çerçevesinde yasal hakkım saklı kalmak kaydıyla, İstanbul’da sürdürdüğüm yaşamımı olumsuz yönde etkileyecek olması nedeniyle ve kentlilik hakkım gereği söz konusu plan değişikliğine itiraz ediyor ve bu plan değişikliğinin iptal edilerek konunun tekrar değerlendirilmesi için gereğinin yapılması isteğimi bilgilerinize sunuyorum.
Adı – Soyadı :
TC Kimlik No:
Adres/Tel:
İmza:
“Mutlu günler!” | mistiklal ekip
Hüseyin
Takip et!

Bir yanıt yazın