İNCİ PASTANESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Sevgili mistiklal dostları, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmed Misbah Demircan İnci Pastenesi’yle ilgili bir açıklama metni yayımlamış. Onu sizlere aynen paylaşıyoruz. Bahsedilen geri gelme ihtimali umut verici; ama sandelyeler ve masalar da geri gelecekti hatırlarsanız. İnsan güvenmek istiyor sevgili başkan.

Not: İnci Pastanesi’nin işletmecilik olarak eleştirilmesi, beğenilip-beğenilmemesi ayrı bir konudur.

“Beyoğlu ve İstiklal Caddesi’nin en önemli markalarından İnci Pastanesi, faaliyet gösterdiği Cercle d’orient (Serkildoryan) binasından tahliye edildi. Konuyla ilgili kamuoyunun gösterdiği duyarlılık, değerlerimizin korunması adına sevindiricidir. Tahliye işlemini, bir takım yanlış bilgilerle, bir siyasi propagandaya çevirme gayretleri ise üzüntü vericidir.
Bu açıklama, İnci Pastanesi etrafında başlayan tartışmalara, gerçek bilgilerle ışık tutmak amacıyla düzenlendi.

Serkldoryan binası, 1875 yılında yapılmış İstiklal Caddesi’nin en görkemli yapısıdır. Bina bugün itibarıyla 137 yaşındadır. Doğal şartlar ve kullanım nedeniyle yıpranma söz konusudur. Restorasyon kaçınılmaz hale gelmiştir. Binanın bugünkü sahipleri, bu zorunluluğu yerine getirmek için, projeler hazırlatmış, gerekli izinlerini almışlardır. Restorasyonun gerçekleşebilmesi için, binanın tahliyesi gündeme gelmiştir. Kiracılar ve mülk sahibi arasında tahliye konusunda anlaşmazlık yaşanmıştır. Taraflar arasındaki anlaşmazlık mahkemeye intikal etmiştir. İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi, mülk sahiplerini haklı bulmuş, 16 Kasım 2011 tarihinde, tahliye yönünde karar vermiştir. İnci Pastanesi’nin kurucusu Luka Zigoridis’in varisi Elsa Zigoridis mahkeme kararını temyiz etmiştir. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı oy birliği ile onamış, tahliye kararı 18 Ekim 2012 tarihinde kesinleşmiştir. Tahliye, kiracı tarafından gerçekleştirilmeyince, mülk sahipleri 7 Aralık 2012’de hukuki yollarla İnci Pastanesi’ni tahliye etmişlerdir.

Belediyemiz iki taraf arasındaki kira sözleşmesinin tarafı değildir. Yine her iki taraf arasındaki anlaşmazlıkta da söz hakkı bulunmamaktadır. Ancak, hem Serkildoryan’ın aslına uygun restorasyonu, hem de İnci Pastanesi’nin hizmetinin devamı ile yakından ilgiliyiz. Yıpranmış yapıların, yaşayabilmesi için restore edilmesi bir zorunluluktur. Bu kural, Serkildoryan ve benzeri bütün yapılar için geçerlidir. Hali hazırda, Beyoğlu Belediyesi başkanlık binası da restorasyondadır ve belediyemiz faaliyetlerini, restorasyon sonuna kadar birçok farklı binada sürdürmektedir. Serkildoryan Restorasyon Projesi’nin esası, 1875 yılındaki eserin yeniden ve aynen Beyoğlu’na kazandırılmasıdır. Bu hedefi gerçekleştirmek için bütün kurumlarımız ve mülk sahibi arasında tam bir uyum bulunmaktadır.

İnci Pastanesi, kurulduğu 1944 yılından itibaren, İstiklal Caddesi’ne yakışır bir marka olmuştur. Hijyen, titizlik ve müşteri ilişkilerini en üst düzeyde tesis etmiştir. İnci gösterdiği üstün başarı sonucunda, sadece bir ticari kuruluş olmaktan çıkmış; Beyoğlu’nun, İstiklal’in ayrılmaz, doğal bir parçası haline gelmiştir. Bu değerimizin, Beyoğlu’muzda yaşaması için tüm imkanlarımızı seferber etmek, bizim açımızdan sosyal bir sorumluluktur. Serkildoryan binasındaki restorasyon sonrasında, İnci pastanesi yine aynı binada faaliyet göstermesi, hem beklentimiz, hem de gayretimizdir.

Birbirine kira sözleşmesi ile bağlı tarafların; İnci Pastanesi’nin Beyoğlu için taşıdığı değeri dikkate alarak yapıcı katkıda bulunacaklarına inanıyoruz.

Beyoğlu’ndaki her gelişmeyi, siyasi propaganda malzemesi yapmak isteyenler, bu konuyu da istismar etmek eğilimindedirler. Kamuoyunun duyarlılığını, kendi siyasi hesaplaşmaları için istismar eden bu eğilim sahiplerini, gerçek bir duyarlılığa ve hayata katkıya davet ediyoruz.”

Daha fazla bilgi için her zaman: mistiklal@mail.com
“Mutlu günler!” | mistiklal ekip
Hüseyin
Takip et!

Bir yanıt yazın