Vadedilmiş Bir Sergi @Salt / 10 Eylül 2013-5 Ocak 2014

2013-09-13 15.06.30-2
Gülsün Karamustafa’nın bugüne kadarki en geniş ve kapsamlı sergisi Salt Beyoğlu ve Salt Galata’da ocak ayına kadar yer almaya devam edecek. Karamustafa’nın işleri özellikle “hareketlilik” fikrinden yola çıkarak üretilmiş. Bu “hareketlilik” içinde yer alan ana temalardan biri göç; bazen köyden kente rızalı, kimi zaman zorunlu göç şeklinde karşımıza çıkıyor. Sanatçı kendi kişisel tarihinin peşinden giderken, eskimiş bir ilkokul defterinde “Türk olmak” nın anlamını sorgulamanızı sağlıyor ya da bir anda oturduğu evin eski Rum sahiplerinin anılarını ortaya çıkarıyor.

fotoğraf 1Görüyoruz ki Karamustafa sanatıyla kendini ve konumunu tanımlarken aynı zamanda ülkesini ve kültürel kimliğini de yeniden tanımlıyor. Sanatçının politik geçmişi de serginin bir parçası. 1971 darbesinin ardından tutuklanan sanatçının hapishane dönemindeki çalışmaları (1972-1978) ilk kez bu sergide ortaya çıkıyor. Sergi; sanatçının çocukluğundan, arabeskin kök salış zamanlarına, değişen şehirli nüfustan, Yeşilçam sahnelerine, bize bizden bir şeyler vadediyor. “Vadedilmiş Bir Sergi” kesinlikle gezilmeyi hak ediyor.

fotoğraf 3Diğer yazarımızın yorumu da şöyle sergi hakkında:

Andımızın kaldırılmasının ya da konmasının nedenlerini, arkasındaki militarist ve aşırı milliyetçi politikaları görebileceğiniz iyi örneklere sahip. Sergi açılışında kendisinin rehberli turuna arkadan arkadan eşlik etmişliğim var. Geçenlerde yine böyle bir tur düzenlendi, paylaşmıştık sosyal ağlardan. Yine olursa kaçırmayın derim. (Hüseyin)

fotoğraf 2

[sfoursquare uid=22179935 vid=4cf7b2d568025941d9b76d73]

 

Sedef Can

Bir yanıt yazın