İşte Benim Zeki Müren / 18 Kasım- 31Ocak @Yapı Kredi Kültür Merkezi

İnsanın ruhu kitsch olmaya görsün dostlar, şu yazıyı yazmaya başladığımdan beri İşte Benim Zeki Müren şarkısını dinliyor ve hatta Sanat Güneşimizin el hareketlerini birebir yapıyorum (evdekiler hepten sıyırdı demesin diye arada kapıyı kontrol ediyorum merak etmeyin:)).

Ben ortamlarda biraz rakıyı içtiğim vakit, hele bir de Sen Kimseyi Sevemezsin çaldıysa çenem düşer başlarım; ‘‘Zeki Müren sosyolojik bir vakadır, o Türkiye’nin birleştirici zamkıdır. Siz hiç Zeki Müren sevmeyen Türkiyeli (ooo politik doğruculuk alırım bir dal) gördünüz mü?’’ diye devam ederim.  Kısacası ben Zeki Müren’i pek severim,  bu sebepten tahmin edebileceğiniz üzere sergiyi duyar duymaz soluğu İstiklal’deki Yapı Kredi Kültür Merkez’inde aldım.

IMG-20141122-00053

Küratörlüğünü Derya Bengi’nin yaptığı İşte Benim Zeki Müren sergisi; sanatçının fotoğrafları, plakları, ajandaları ve kıyafetleri gibi kişisel eşyalarının yanında doğumundan ölümüne kadar geçirdiği hayatı zevkle keşfedebileceğiniz bir şekilde düzenlenmiş. Şunu da belirtmek gerekiyor diye düşünüyorum, bu çalışma aynı zamanda Türkiye’deki popüler kültüre de retrospektif bir bakış açısı sağlıyor. Biraz ileri giderek Zeki Müren Üzerinden bir tarih yazım projesi olarak bile değerlendirmemiz mümkün. Örneğin hazırlanan zaman çizelgesinde Zeki Müren’in hayatı dışında ülke gündemindeki olaylar da kayıt altına alınmış. 1954 senesinde Müren ilk gazino deneyimini yaşarken görüyoruz ki, Sait Faik hayata gözlerini kapıyor ve yine aynı sene Yaşar Kemal’in İnce Memed’i Cumhuriyet Gazetesi’nde tefrika ediliyor. İşte bunlar hep güzel yaklaşımlar, hep güzel detaylar.

İkinci kata çıktığınızda olağanüstü kıyafetlerden ve ayakkabılardan gözlerinizi alamayacaksınız zaten orası şimdiden belli. Sergi alanına kurulan mini cep sineması ile Zeki Müren’in filmlerinden kesitler de izlenebiliyor. Özellikle Ajda Pekkan ile Türkan Şoray’ın Zekicik için birbirlerini tokatladığı Düğün Gecesi filmine hastayım, bakalım sizin neler hoşunuza gidecek.

IMG-20141122-00066

Bu arada ben gittiğimde gururla söylüyorum ki acayip kalabalık bir güruh geziyordu sergiyi, çok hoşuma gitti. Zeki Müren hakkında hiç bilmediğim şeyler de öğrendim mesela Meşrutiyet Caddesi’nde kendi ismini taşıyan bir mağaza açması, şık arabalara tutkun olması ve Marilyn Monroe öldüğünde çok üzülmesi gibi.

Sergi 31 Ocak’a kadar Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde olacak,  mutlaka vakit ayırıp görmenizi tavsiye ediyorum.

 

Sedef Can

Bir yanıt yazın