Seminer: Ahmet Soysal ile Şiir & Felsefe / 20-28 Kasım @Akbank Sanat

ahmet-soysal_2101_1

Genelde Akbank Sanat’ın seminer dizileri gerçekten faydalı oluyor, geçen bahar aylarında  yazdığım Deleuze konferanslarını hatırlayacaksınız.  Yine 2011’de düzenlenen Deleuze ve Psikanaliz  konferansları sırasında Ahmet Soysal’ın yaptığı ve beni çok etkilemiş olan  “Deleuze ve Psikanalizin Fantazması” isimli bir konuşması vardı. O konuşmayı vakti zamanında kaydetmiş, tekrar tekrar üzerine düşünmüştüm. Ben böyle etkinlikleri seviyorum çünkü hem bazı yeni kavramlarla tanışırken hem de çok iyi bildiğiniz şeyleri bile yeniden düşünme imkanınız oluyor.  Bunun önemli olduğu kanısındayım zira bazen hep kendi devinirliğimiz içinde farklı olanı kaybedip aynı bakış açısı içinde sıkışıyoruz.

Kasım ayı için olan bu yeni seminer dizisinde, Ahmet Soysal’ın konuşacağı Şiir ve Felsefe üzerine bir program hazırlanmış (etkinlikler ücretsiz onu da belirtelim):

Şiir ve Felsefe’nin ortak alanı var mı? Varsa ne? Elbette, dil bir ortak alan. Ama sözcüklerin işlevi iki uğraşta da farklı. Şiir sözcükleri öznenin duyarlık alanına gönderirken, felsefeninkiler kavramsal düşünce düzleminde konumlanıyor. Oysa kesişmeler de olanaklı: Şiir, birçok güçlü örnekte düşünen bir şiir durumunda; Felsefe ise kavramın sınırlarında ve ötesinde duyarlıkla, doğal anlamlarla, vücutla, genel olarak düşüncenin dışıyla çok ilgili. Bu kesişmenin somut örneklerini belli bir şiirde ve belli bir felsefede bulmaktayız. Kısaca ve dağınık olarak: Hegel, Nietzsche, Heidegger, Derrida; ve Hölderlin, Leopardi, Şeyh Galib, Dağlarca, Bonnefoy… Başka adlar da söz konusu olacak elbette.Atölyeler felsefi metin ve şiir örnekleriyle bu iki temel alan arasındaki birliği, farkı, iç içeliği ele alacak.

Program:

20 Kasım Perşembe 18.30-20.30

Şiire yaklaşım. Felsefi dil nedir?

Felsefe ile şiirin tarihsel bağlantıları.

21 Kasım Cuma 18.30-20.30

Düşünen şiir nedir? İki çağdaş: Şeyh Galib ile Hölderlin.

27 Kasım Perşembe 18.30-20.30

Felsefe şiiri nasıl sorunsallaştırmıştır?

Hegel, Heidegger.

28 Kasım Cuma 18.30-20.30

Düşünen, soru soran şiir: Leopardi, Mallarmé,

Dağlarca, Yves Bonnefoy

Sedef Can

Bir yanıt yazın