Capri Trend @Salt Beyoğlu / 20 Aralık-25 Ocak

Olivo Barbieri - 2013

Olivo Barbieri – 2013

Efendim, bu akşamki Sanat neşriyatında adı güzel kültür mekanı Salt’ın Beyoğlu binasında devam eden Akram Zaatarı sergisinin yanına ek olarak başlayan fotojenik bir sergiden bahsetmek isterim. İzin verirseniz öncesinde ve ara ara kendi basın bültenlerinden bir kaç kuple alıntı yapacağım.

Özel bir İtalyan vakfı olan Fondazione Capri, Mart 2014’ten bu yana Bermuda, Bakü, Johannesburg ve Mexico City’de gerçekleştirdiği Capri Trend adlı gezici fotoğraf sergisini SALT’ın ev sahipliğinde İstanbul’a getiriyor. Capri Adası’nın sahip olduğu değerleri dünyanın farklı yerlerinde sunmayı amaçlayan sergideki fotoğraflar, Olivo Barbieri, Maurizio Galimberti, Francesco Jodice, Irene Kung ve Ferdinando Scianna’nin objektifinden Capri ruhunu yansıtarak bu benzersiz coğrafyanın görkemine tanıklık ediyor. Küratör Denis Curti’nin seçkisi olan sergide, her sanatçının adanın kültürel tarihi ve doğal güzelliklerine güncel bir ithaf niteliğindeki beşer fotoğrafı bulunuyor.

Anlayacağınız bütün temaşa 5 fotoğrafçının 5 fotoğrafı için. Fakat Bilal’in hakkını Bilal’e vermek gerekirse coğrafya da güzel, fotoğraflar da. Bir kaç tanesini gözlerimle “bakarak eskittiysem” Salt ekibinden ve Fondazione Capri cemiyetinden özürlerimi de dilerim.

Ferdinando Scianna_2012

Ferdinando Scianna – 2012

Özür dilerim demişken çok afedersiniz de bu adamlar yani Fondazione Capri mal mı? Küçücük ada için sen uğraş dur, yarışmalar düzenle Meksikalar’da İstanbul’larda sergiler aç: Olacak iş değil! Halbuki Trabzon tanıtım günü gibi kapat Gezi Parkını, vur beline kemençenin! Ha uşağım ha ha!

capri

Capri adası içi yaz tatili planı yapacaklar için…

 

Capri Trend sergisi İstanbul’da;
İtalya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Yüksek Himayesi,
İtalya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun Himayesi,
Campania Bölge Konseyi’nin Himayesi,
Capri Belediyesi, Anacapri Belediyesi ve Napoli Ticaret, Endüstri, Zanaat ve Ziraat Odası’nın katkıları,
Capri Palace Hotel & Spa, Il Riccio, Capri Touch, Capri Watch, Morgano Hotels, 100% Capri, Pic© Photography Italian Culture Capital’ın sponsorluğunda gerçekleştirilmektedir.

neg co_7

Francesco Jodice – 2013

Bir de kanaatım şu ki, basın ön gösteriminde “ekmek arası balık” olsa iyi olurdu… Kültür, kuru kuru gitmiyor. Anlamadım ki ben, bu adanın fotoğrafçısı meşhur heralde?

18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Kuzey Avrupalı gezginler, Akdeniz’e özgü haşin ve kusursuz güzelliğiyle romantik sanatçıların ıstırap yüklü manzara resimlerine ilham veren Capri’nin sanatsal gelişimine katkıda bulundular. Ada 19. yüzyılda, dikkatini çektiği sanatçılar, entelektüeller ve yazarlar tarafından kozmopolit bir avangart sanat merkezine dönüştürüldü. Genç aristokratların Avrupa’da çıktıkları Büyük Tur’un da ana uğrak noktalarından olan Capri, ilerleyen yıllarda, başta 1905 Rus-Japon Savaşı’ndan kaçanlar olmak üzere politik ve edebî sığınmacılara kucak açtı. 20. yüzyılın ikinci yarısında ise, uluslararası sosyetenin buluşma yeri hâline gelerek gözde partiler, şık yemek davetleri ve benzeri nice lüks etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Benimki laf ü güzah. Siz geçerken uğrayın, keyif alacaksınız. Sürç-i lisan ettiysek affola. Esen kalın!

Meraklısına: SaltFondazione Capri | Capri Adası

 

Hüseyin
Takip et!
2 comments to “Capri Trend @Salt Beyoğlu / 20 Aralık-25 Ocak”

Bir yanıt yazın