Kelebek Korse Mağazası

Vaveyla dostlar vaveyla!

Bugün biraz canınızı sıkmak için yazıyorum çünkü arada canımız da sıkılmalı bilhassa Taksim büyük bir alışveriş merkezine dönüşmeden, daha fazla çirkinleşmeden ve sisteme tamamen teslim olmadan.

beyoglu-nun-en-eski-dukkanina-bosaltin-tebligati-6260737_302_m

İstiklal Caddesi’nin nevi şahsına münhasır dükkânlarından Kelebek Korse Mağazası boşaltılacak. Geçtiğimiz iki sene içinde Emek Sineması ya da İnci Pastanesi gibi tarihi mekânların yok oluşunu (pardon bir yerlere taşınmasını) izledik. Üstelik gösterilen büyük tepkilere rağmen bir şey yapılamadı. Robinson Crusoe Kitabevi ve Rebul Eczanesi’de çok benzer bir şekilde caddeden silindi.

Şimdi sırada 1936 yılından beri aynı yerinde hizmet veren bir mağaza var. Temmuz başında yürürlüğe giren yeni bir yasa sayesinde 10 yılı dolduran ev sahipleri kiracıları sebep göstermeksizin tahliyeye zorlayabiliyorlar. Yasanın ilk kurbanlardan biri de bu tarihi korseci olmuş. Üç kuşaktır korsecilik yapan aile bugün gerçekten mağdur durumda ayrıca 1900’lü yıllardaki halini-dekorunu aynen koruyan bir dükkân burası, el değiştirdiği vakit ne olacağı muamma.

Mağazayı babasından devralıp, bu işi sürdüren İlya Avramoğlu’na tebligat geldikten sonra sesini duyurmanın yollarını aramış. Vitrine astığı protestolar ve yapılan haberler sayesinde insanlar bu durumdan haberdar olmaya başladılar. İlya Bey direnmeye kararlı görünüyor, tabii şu çok açık ki desteğe ihtiyacı var. Bu sebepten içtiğimiz kahveden yeni aldığımız deodoranta her şeyi herkesle paylaştığımız şu çağda Kelebek Korse Mağazası’nın kaderini de duyurmaktan zarar gelmez diye düşünüyorum. Umarım siz de öyle düşünüyorsunuzdur. Herkese iyi haftalar dilerim.

P.S. Öne çıkan görsel Tanem Sivar‘ın instagram hesabından paylaştığı fotoğraftır.

Sedef Can

Bir yanıt yazın