İnsanoğlu Kuş Misali Sergisi – Selçuk Demirel @Fransız Kültür

Adını görünce direk girdim. Dedim herhalde benden bahsediyor. Bütün sevgilileri yurt dışına göndermişim, seviyorsan bırak geri döner diye. E tabi “o iş zor yonca”, çünkü insanlar… Kuş misali

Fotoğraf0218Mizahi bir dille çizer/karikatürist sergisini tanıtmak sıradan geldiyse, ağırlıklı dünya gündemi ve siyaset üzerine çizimler yapan şahane insan Selçuk Demirel’i kısaca anlatayım size.

Fotoğraf0211Türkiye’nin her halde uluslararası camiada en çok bilinen çizerlerinden biridir. 1954 Artvin doğumlu, ODTÜ mimarlık mezunu ve şu an Paris’te yaşıyor. Sayısız afiş, kitap kapağı, dergi, gazete onun çalışmalarına yer verdi bugüne kadar. Politik gündeme çok zekice ve yalın kalem darbeleriyle dokunan bu zat-ı muhterem’i yakından tanımak isterseniz sergisini kaçırmayın derim.

Fotoğraf0212Sergi Fransız Kültür’de başladı ve 31 Ağustos’a kadar açık. Eğer arkadaşlarınızla Taksim’de buluşacaksanız Burger’ın önünde beklemek yerine vaktinizi bu ücretsiz sergide geçirmenizi tavsiye ederim.

Fotoğraf0213

Tanıtım metni aşağıdaki gibidir:

İNSANOĞLU KUŞ MİSALİ
Basındaki desenler, 1974 – 2014

İnsanoğlu Kuş Misali sergisi, bütün aşamalar, krizler, kat edilen yollar, kırılmaların üzerinden uçarak, dünyanın bir dönemini, 1974’ü bir diğerine, 2014 yılına bağlıyor. Selçuk Demirel’in sanatının sadece bir yüzü olan basında yer alan desenlerden oluşan sergide sanatçının bu kırk yıllık süreçte dünya gündemine kendine özgü bakışı çizimlerde hayat buluyor. Selçuk Demirel’in yapıtları, hoşgörüsüzlük ile mücadelede ve ifade özgürlüğünü savunmada bazen kalemin en iyi silah olduğunun kanıtı.

Bu retrospektif, Selçuk Demirel’in çalışmalarının ilk döneminden, Türkiye’de hazırladığı bir dizi afiş ile açılıyor. Serginin diğer bölümünde basında yer alan çizimler yayın konularına göre üç tema altında sergileniyor: “Jeopolitik”, “İnsan Hakları”, “Düşünmek”.

Selçuk Demirel’in çizimleri, çizgileri, dünyamızın akıldışılıklarını ince bir üslupla açığa çıkaran şiirsel olduğu kadar siyasi birer eylem aynı zamanda.

Sergi, İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Aydın Doğan Vakfı arasındaki kültürel işbirliği çerçevesinde yer almaktadır.

Küratör : Valérie Dardenne
Sergi düzeni : Yılmaz Aysan

Not: Keşke kişisel web sitesi hem daha iyi olsa, hem de Türkçe’yi desteklese diyorum.

Meraklısına: web | ekşi | face | institut français

[sfoursquare uid=22179935 vid=4ba7a377f964a520f6a439e3]

 

Hüseyin
Takip et!

Bir yanıt yazın