Marcel Broodthaers: Sözcükler, Nesneler, Kavramlar / 24 Eylül-29 Kasım @Akbank Sanat

WP_002954

Akbank Sanat yeni sezonunu Marcel Broodthaers (1924-1976) üzerine bir sergiyle açtı: Sözcükler, Nesneler, Kavramlar. Çağının denyoluğun ötesinde düşünebilen adamları severiz. Neden çünkü tarih bize gösterir ki hep onlar yön verirler düşünceye ve sanata. Marcel ağabeyimiz de işte böyle bir kardeşimizdir, etrafındaki boş cümbüşten kendini sıyırıp bugün kavramsal sanatta ekol diye andığımız bir sanatçıya dönüşmüştür.

WP_002941

Sanat macerasına yazı ile başlar, oradan şiire yürür. Zaten Broodthaers’in eserlerinde metin yani söz diğer öğelere oranla ön plandadır. Aynı zamanda sinema, fotoğraf ve gazetecilikle de uğraşarak görsellikle iç içe bir yaşam kurar kendine. Gerçeküstücülerle tanışması, bir de özellikle Magritte ile olan arkadaşlığı onu giderek nesnelerle uğraşmaya iter. Görsel sanatçılık kariyeri ise 1964 yılında Pense-bête isimli şiir kitabının 50 nüshasını alçı içine yerleştirmesiyle resmiyete kavuşur. Hazır Nesneler (ready made) , resimler, baskılar derken Marcel’i tutabilene aşk olsundur.

WP_002953

Akbank Sanat sergiyi, Belçikalı  sanatçının en büyük koleksiyonuna sahip olan S.M.A.K ile işbirliği yaparak açmış. Sergi iki farklı katmandan oluşuyor, ilk katmanda Broodthaers’in kendi yapıtlarını görüyoruz ikinci bölgede ise pek çok ünlü sanatçının yapıtlarına gönderme yaparak, orijinaliteyi sorguladığı ve sorgulattığı eserler var. Serginin küratörlüğünü ise beni tanıyanların bileceği üzere büyük fetişlerimden olan Hasan Bülent Kahraman üstlenmiş. Sözcükler, Nesneler ve Kavramlar sergisi Akbank Sanat’ta 29 Kasım’a kadar görülebilir.

Sedef Can

Bir yanıt yazın