Robinson Crusoe 389

BUWEZcjCAAEUGGp

Uzun süredir logo çizen, kod yazan bendeniz, nihayet yeni mistiklal’deki yeni yazımı yazmaya başlayabildim. Hem de anlamlı bir yazı olacak gibi. İçinde mimarlık var ki mesleğimdir; içinde kitaplar var ki desteğimdir; içinde İstiklal var ki ana konumuz O’dur. Tünele giderken solda yer alan 389 nolu kapısıyla Robinson Crusoe Kitabevindeyiz bu yazıda.

m1

Önce mimarlık. 1994 yılında açılan Rob389, Türkiye’nin tanınmış mimarlarından biri olan “Ağa Han Ödülllü Han Tümertekin” tarafından tasarlandı.  Ağa Han, hani bu dizilerde her gelene dağıttıkları; ama aslında öyle kolay verilmeyen ödül… Neyse, kitapçımızın mimari özelliklerinden en çok vurgulananı duvarlar boyunca kitapların dizili olması. Başka bir deyişle cam cepheden iç mekanı kolayca görebiliyorsunuz ve mekanın kendisi bir nevi vitrin. Önünde ve içinde yürümesi epey keyifli, son derece sade bir mimariye sahip. Asma katına çıkarsanız o bölgedeki tarihi binaların çoğunda rasgelebileceğiniz “adi volta döşemenin” altında yürüdüğünüzü göreceksiniz. Yani tavan diyorum, aslının korunması hoş olmuş. Fazla mimarlık muhabbeti mi ettim?

c38b9f126fa069009c64929e91c75aac4a9192

Kitap ve kitapçılara geleyim. Asıl konumuz da o. Biliyorsunuz, paylaşıyoruz bir süredir. Kapanan, yıkılan, cephesi korunup yukarı taşınan, aşağı mahalleye sürülen (wtf?!) ya da bir şekilde nesli tükenme tehlikesindeki kültür mekanları dizisinden biri Robinson. Cuma’nın mübarekliği bile inşaat açgözlülerinin badem gözlerinden bir damla düşüremez. “Her yer AVM, her yere AVM” sloganıyla İstiklal Caddesini Starbucks, Mango ve Mavi’den ibaret tüketim hattına çevirmek isteyenlerin bu arsız taleplerinin kira ücretlerine yansıması sonucu bir çok işletme zor günler yaşıyor. Çözüm arayışlarının canlılığı ise sevindirici.

20131010_173035

Orhan Pamuk, Murathan Mungan gibi ünlü yazarların imza günleriyle gerçekleştirdiği bu “yaşatma seferberliğine” siz de el atabilirsiniz. Robinson Crusoe 389, kendi adının kısaltması olan Rob389 adıyla sosyal medyada. Öncelikle takip ediniz, etkinliklerini kaçırmamış olursunuz. Gerçi biz de @mistiklal adresinden olabildiğince paylaşmaya çalışıyoruz. Esas yöntem ise RobKart almak olacaktır. 50 TL ve üstü ile açılışını yapabileceğiniz bu kartı mağazadan, telefondan ve internetten edinebilirsiniz. Sonrası yükle ve kullan şeklinde. Üstelik indirim ve benzeri avantajları da var. Bütçesi yeten 500 ya da 1000 TL’likleri de alabilir. Ben bir adet 50 TL’lik alıp arkadaşıma hediye edeceğim. Böylece o gidip istediği kitabı ya da  kitapları seçebilecek. Bu kart için dünyanın en küçük romanı diyebiliriz.

20131010_174012

Bugünlük bu kadar. Salt’ın içinde de var ama siz İstiklal’deki şubeye gidin, Andersen Masallarını alın ve bir çocuğa hediye edin. Hans Christian Andersen’in ilginç yaşamını araştırmayı, hangi masalları yazdığını hatırlayıp çoçukluğunuza dönmeyi ise size ödev veriyorum.

m2

 

 

Hüseyin
Takip et!
2 comments to “Robinson Crusoe 389”
  1. Pingback: mistiklal.com | C2CIS Tonight / 18-19 Nisan

  2. Pingback: mistiklal.com | Yalnızlar için 14 Şubat: Sevgililer Günü Dosyası 2014

Bir yanıt yazın