Bugün Günlerden Ne? / 11 Eylül-13 Kasım @SALT Beyoğlu

Bu naçizane tembel yazar Eylül’ün ilk haftasından beri yazamıyor şu yazıyı. Yok okul açılıyor, yok boğazlarım ağrıyor derken ancak  nihayet bugün başına oturabildim. Siz de sırf bu sebepten ilk iki haftanın filmlerini kaçırmış oldunuz.  Artık kendimizi daha çok etkinlik haberleri yazarak affettireceğiz çare yok.

SALT Beyoğlu’ndaki Yazlık: Şehirlinin Kolonisi sergisine paralel olarak hazırlanmış bir film programı var. Hüseyin aslında size yazının sonunda bir not düşmüş ama ben dayanamadım ayrı bir post yapmaya karar verdim:).

10 hafta boyunca her Perşembe akşamı saat 19:00’da tatil evlerini odağına alan uzun metrajlı birer film gösterilecek. Tüm gösterimler SALT Beyoğlu’ndaki Açık Sinema‘da yapılacak. Program şöyle:

25 Eylül, 19.00

film-le-mepris8

Le Mépris [Nefret] (1963), Jean-Luc Godard

105 dakika

Fransızca ve İngilizce; İngilizce ve Türkçe altyazılı

Amerikalı film yapımcısı Jeremy Prokosch (Jack Palance), Homeros’un Odysseia’sından yapılacak bir film uyarlamasını yönetmesi için (filmde kendini canlandıran) Avusturyalı saygın yönetmen Fritz Lang’ı işe alır. Ancak, Lang’ın malzemeyi bir sanat filmi gibi değerlendirmesinden memnun olmayan Prokosch, senaryoyu yeniden çalışması için romancı ve oyun yazarı Paul Javal’ı (Michel Piccoli) tutar. Sanatsal anlatım ile ticari fırsat arasında ortaya çıkan çatışma, Paul’ün, milyoner bir zampara olan Prokosch’la baş başa kalınca kendisine soğuk davranmaya başlayan karısı Camille Javal’dan (Brigitte Bardot) uzaklaşmasıyla paralel şekilde ilerler.Film, İtalyan modern mimarlığında benzersiz bir örnek olan, 1937 tarihli Adalberto Libera tasarımı Casa Malaparte’de geçiyor.

2 Ekim, 19.00

Swimming Pool (c) STUDIOCANAL

Swimming Pool [Havuz] (2003), François Ozon

102 dakika

İngilizce ve Fransızca; İngilizce ve Türkçe altyazılı

Başarılı dedektif romanları yazan Sarah Morton (Charlotte Rampling), kuralcı ve ağırbaşlı bir Britanyalı yazardır. Yayımcısı John Bosload (Charles Dance), onu biraz daha farklı türden bir kitap yazmayı denemek üzere sakin ve huzurlu bir kaçış yeri olan ve Fransa’nın güneyinde bulunan yazlık evine davet eder. Bu teklifi gönülsüzce kabul eden Sarah, yayımcısının, cüretkâr, seksi ve çatışmacı yeniyetme kızı Julie’nin (Ludivine Sagnier) beklenmedik ve hiç de hoş karşılanmayan ziyaretini kabul etmek zorunda kalır

9 Ekim, 19.00

Sommarstället (c) 2012 PUNDERSONS GARDENS

Sommarstället [Yazlık Ev] (2013), Johan Von Reybekiel ve Marcus Werner Hed

İsveççe ve İngilizce; İngilizce ve Türkçe altyazılı

 Yaz mevsiminin son hafta sonu. Bir grup eski arkadaş, Carl’ın (Kalle Josephson) doğum gününü kutlamak üzere, ailesinin İsveç’in batı kıyısında bulunan yazlık evinde toplanır. İsveç’e yeniden yerleşmek üzere Londra’dan henüz gelen, Carl’ın güzel kuzeni Stina (Sara Blomqvist), özverili ve sadık erkek arkadaşı Britanyalı Nick’i de (Tom Stanley) kutlamaya davet eder. Yaşadıkları geçişten zaten yıpranmış olan ilişkileri, Nick’in ortama uyum sağlamayı becerememesi, grubun dili ve ritüellerini kavrayamamasıyla hafta sonu boyunca daha da kötüleşir.

16 Ekim, 19.00

Burnt by the Sun_image

Utomlyonnye solntsem [Güneş Yanığı] (1994), Nikita Mikhalkov

135 dakika

Rusça ve Fransızca; İngilizce ve Türkçe altyazılı

Film, Sovyet devrimi kahramanlarından Albay Sergey Petroviç Kotov’un (Nikita Mikhalkov) yaşamından bir günün hikâyesini anlatır. Kotov, karısı Marusya (Ingeborga Dapkūnaitė) ve kızı Nadya (Nadezhda Mikhalkova) ile kırsaldaki evlerinde sakin bir yaz geçirmektedir. Marusya’nın eski sevgilisi olan Dimitri (Oleg Menshikov), Kotov ailesini ziyarete gelir. Bu ziyaret, Kotov’un huzurlu, mutlu ve idealist yaşamında derin izler bırakacaktır.

23 Ekim, 19.00

La Collectionneuse (c) LES FILMS DU LOSANGE

 La Collectionneuse [Koleksiyoncu Kadın] (1967), Éric Rohmer

89 dakika

Fransızca; İngilizce ve Türkçe altyazılı

Bekâr bir sanatçı olan Daniel (Daniel Pommereulle) ve çok yakında evlenmek üzere olan amatör sanat taciri Adrien (Patrick Bauchau), dinlendirici bir yaz kaçamağı yapmak için Riviera’da 17. yüzyıldan kalma bir villaya giderler. Ancak, pastoral rüyaları, erkek “koleksiyoncusu” olmakla suçlanan bohem Haydée’nin (Haydée Politoff) varlığıyla yıkılır. Mavi denizin, kayalık sahilin, parlak gökyüzü ve tepelik arazinin doğal görkemi, erkek ve erkek, erkek ve kadın, erkek ve onun en korkunç içgüdüleri arasındaki sonsuz mücadele için sakin bir ortam sunarken, Daniel ve Adrien, Haydée için birbirleriyle asil bir yarışa girerler.

30 Ekim, 19.00

fft64_mf1629619

Kusursuzlar (2013), Ramin Matin

95 dakika

Türkçe; İngilizce altyazılı

Çeşme; aylardan Mayıs. İstanbul’da yaşayan iki kız kardeş, Lale (İpek Türktan Kaynak) ve Yasemin (Esra Bezen Bilgin), çok az iletişim kurdukları beş yılın ardından kendilerini yine, henüz vefat etmiş olan anneannelerinin yazlık evinde bulurlar. Burası, çocukluk yıllarının oyun bahçesidir. Başta her şey iyi görünür: hava güzel, deniz pürüzsüzdür; kasaba, yaz öncesi dinginliğindedir… Ancak, kısa bir süre sonra kardeş çekişme ve çatışmalarının bildik dinamikleri devreye girer. Bu iki kadın gerçekte neden buradadır? Ve birbirlerine karşı duygusal olarak gitgide niye böyle saldırganlaşmaktadır? Yıkıcı sırların yükü açığa çıktıkça, bu durumun onları hiçbir zaman olmadıkları kadar yakınlaştırmaya mı, yoksa sonsuza kadar uzaklaştırmaya mı yol açacağına karar vermeleri gerekecektir.

6 Kasım, 19.00

Weekend (c) GAUMONT

Week-end [Hafta Sonu] (1967), Jean-Luc Godard

105 dakika

Fransızca; İngilizce ve Türkçe altyazılı

Roland (Jean Yanne) ve Corinne (Mireille Darc) Durand çifti, bir yandan kendi âşıklarıyla bir olup birbirlerinin ölümünü tasarlarken, öte yandan da Corinne’in ölmekte olan babasını ve mirası bölüşmeyi reddecek olursa belki annesini de öldürme, böylece kendilerine düşen payı güvence altına alma planları yaparak ailenin taşradaki evine doğru yola çıkarlar.

13 Kasım, 19.00

web_arkadas-jpg-460-5000-false

Arkadaş (1974), Yılmaz Güney

95 dakika

Türkçe; İngilizce altyazılı

 Bir zamanların fakir öğrencisi, bugünün zengini Cemil (Kerim Afşar), güzel karısı Necibe (Azra Balkan) ve çekingen, narin baldızı Melike (Melike Demirağ) ile mutlu bir hayat sürmektedir. Ancak, eski arkadaşı Âzem’in (Yılmaz Güney), Cemil’in hayatına yeniden girerek evinde kalmaya başlamasıyla tüm yaşantıları altüst olur. Her şeyin ötesinde, iki arkadaş arasında sınıf çatışması gündeme gelir. Güney’in bu filmde işlediği temalar arasında, köy-kent çelişkisi ile bu kültürel deneyimler arasındaki farklılıklar da yer alır.

 

Film, vaktiyle İstanbul’un gözde tatil mekânlarından olan Silivri’de geçiyor.

 

Sedef Can
3 comments to “Bugün Günlerden Ne? / 11 Eylül-13 Kasım @SALT Beyoğlu”

Bir yanıt yazın