Polonya Sinemasında Oryantalizm/ 5-26 Aralık @Pera Film

Günaydın Mistiklalciler, dedim ki Aralık ile beraber tam film havaları geldi. Şöyle güzel bir festival bulayım, seçki bulayım derken Pera’nın bu ayki film programı geldi aklıma.

Pera Müzesi’ndeki Polonya Sanatında Oryantalizm sergisi sürerken ona paralel olarak güzel bir film programı hazırlanmış. Polonya sinemasındaki Oryantalizm temasına odaklanan 3 tane film seçmişler:

Papusza

20141120_534716f3-8ad5-4167-9e87-3b02939b677b

Yönetmen: Joanna Kos, Krzysztof Krauze
OyuncularJowita Miondlikowska, Joanna Niemirska, Antoni Pawlicki
Polonya131’,2013,siyah-beyaz
Lehçe; Türkçe altyazıyla 

Bu drama ilk Romen – Çingene – şair Bronislawa “Papusza” Wajs’in gerçek hayat hikayesini temel alıyor. Bronislawa “Papusza” Wajs, kendi özgün sesinin farkında bir kadındı. Yalnızca kendi hayatının değil, 20. yüzyılın ilk yarısı boyunca Romen topluluğunun hayatının da farkındaydı. Papusza, Polonyalı şair Jerzy Ficowski ile tanıştığında, Ficowski şiirlerini kağıda geçirmesi için onu cesaretlendirir ve onları Lehçeye çevirttirerek yayılmasını sağlar. Bunda Papusza’nın lirik şiirinin büyüsüne kapılan Polonyalı şair Julian Tuwim’in çabalarının da rolü vardır. Papusza’nin edebi çalışmaları Polonya kültürünü kalıcı bir biçimde zenginleştiren Romen topluluğunu gerçek anlamda temsil ediyor ve “Çingene ruhu’”na dair bir kavrayış sunuyor.

The Master

20141120_001e0209-9fa7-4305-83e1-3df446ca7ad9

Yönetmen: Piotr Trzaskalski
Oyuncular
Konstantin Lavronenko, Jacek Braciak, Monika Buchowiec
Polonya
117’, 2005, renkli
Lehçe; Türkçe altyazıyla 

45 yaşındaki Rus bir adam bir sirkle birlikte Polonya’da gezmektedir. Bir akşam, hayvanları kafeslerinden salar ve kaplanların, develerin ve fillerin uyku halindeki kasabının pazar meydanında yürüyüşünü keyifle izler. Sonraki gün işini kaybeder. Kendi başına seyahat etmeye başlar, Angela ve Çocukla karşılaşır. Birlikte sokaklarda gösteri yapmaya başlarlar. Usta bıçak fırlatmakta, Angela ona yardım etmekte, çocuk ise akordeon çalmaktadır. Usta yeteneğinin takdir edileceğini düşündüğü Paris’e gitmek istemektedir.

Daas

20141120_a417c60f-d5cc-42be-b8ed-29a0966c4cd4

Yönetmen: Adrian Panek
Oyuncular
Andrzej Chyra, Mariusz Bonaszewski, Olgierd Lukaszewicz
Polonya
102’, 2011, renkli 
Lehçe; Türkçe altyazıyla 

Görsel açıdan çarpıcı bu dönem dramı 18. yüzyılda yaşamış Polonyalı bir gizemci olan ve kendisinin mesih olduğuna inanan Polonyalı mistik Jacob Frank’ın hayatını konu almaktadır. Frank’in benzersiz inancı Hıristiyanlık ve Museviliğin çeşitli unsurlarını bir araya getiriyordu, Frank ise insanları iyileştirip onlara ölümsüzlük bahşedebildiğini iddia ediyordu. Yahudi otoritelerinin Frank’i kafir ilan etmesinden sonra, uzun yıllar hapishanede kalmış, daha sonra ise Viyana’da yaşamak için Polonya’yı terk etmişti. Frank’in hayatına ve yaşadığı döneme dair entrika ve komployla dolu bu inceleme, Frank’in eski müridi Golinski ve Viyana sarayı müfettişi Klein’in gözünden anlatılıyor. Golinski Viyana’da Frank hakkındaki soruşturmanın başlamasına ön ayak olduğunda, Klein temel bir noktayı gözden kaçırmaktadır — Frank ve kızı Avusturya İmparatoru II. Joseph ile sıkı bir ilişki içerisindedir. Her iki adam da, dikkatlerini “Frankçiler” dışında başka yönlere odaklamak durumunda kalır. Güç ve yozlaşma üzerine yapılmış bu pürüzsüz ve sade eser, yazar/yönetmen Adrian Panek’in başarı kazanan, ilk uzun metrajlı filmi.

 

İlginizi çektiyse biletler için sizi şöyle alalım: http://www.biletix.com/etkinlik-grup/94850764/TURKIYE/tr 

Sedef Can

Bir yanıt yazın